16 november 2023

Varen op de Zuid-Hollandse binnenwateren

Friesland staat bekend om de rustige vaarwateren. Maar wist u dat Zuid-Holland ook een prachtige vaaromgeving is? Wij voorzien u graag van inspiratie voor een dag, weekend of vakantie varen op de fraaie Hollandse binnenwateren. Dit keer de weekendtrip ‘rondje Hollandse IJssel’!

Dit is een gevarieerde tocht, waarbij u de Lek, de Noord, de Hollandse IJssel, het Merwedekanaal en eventueel de Linge en de Nieuwe Merwede kunt ontdekken.

Hollandse IJssel

Vanuit Streefkerk vaart u de Lek af richting Rotterdam, passeert u de kruising met de Noord en gaat u na scheepswerf IHC de Hollandse IJssel op, richting Gouda. Aangekomen bij Gouda, vaart u stuurboord uit. Langs Gouda en door de sluis de gekanaliseerde Hollandse IJssel op. Bij IJsselstein verlaat u de gekanaliseerde Hollandse IJssel weer en vaart u het Merwedekanaal op, richting de Koninginnensluis in Vreeswijk.

Keuzes

Wanneer u de Lek op bent geschut, kunt u afhankelijk van uw aantal vrije dagen, verschillende keuzes maken. Bijvoorbeeld de Lek volgend, terug in de richting Streefkerk. Deze keuze heeft een verwachte vaartijd van twee en een half uur. Ter hoogte van Arkel kunt u ook bakboord aanhouden. Nadat u de openstaande hoogwatersluis doorgaat, vaart u direct bakboord de Linge op!

Gorinchem en Dordrecht

Een andere optie is de Lek oversteken en in Vianen schutten, het Merwedekanaal op. Dan vaart u in de richting Gorinchem. Bij Gorinchem schut u vervolgens ‘naar buiten’, en vaart u de Nieuwe Merwede af in de richting van Dordrecht. Bij Dordrecht gaat u stuurboord de Noord op en vaart u naar Kinderdijk. Bij de kruising de Noord-Lek, direct voorbij de scheepswerf van IHC Kinderdijk, gaat u stuurboord uit en vaart u de Lek weer op naar Streefkerk.

Bezienswaardigheden

Deze tocht staat garant voor veel bezienswaardigheden! Om te beginnen de molens van Kinderdijk. Dan is de Hollandse IJssel een rustig meanderende rivier, met prachtige vergezichten. Gouda heeft een schitterend historisch centrum. Via de prachtige plaatsjes Stein, Beneden- en Boven-Haastrecht en Hekendorp vaart u richting Oudewater. Ook dat is een stad met een rijke historie!

Jachthaven Liesveld

Montfoort, IJsselstein en Vreeswijk zijn zeker ook een bezoekje waard. En dan moeten we natuurlijk ook Gorinchem, Dordrecht, Vianen en Schoonhoven noemen! Na Schoonhoven bezocht te hebben, is het nog een uurtje varen tot de jachthaven Liesveld in Streefkerk, waar uw vaartocht is begonnen.

Bent u benieuwd naar meer mooie vaartochten? Neem dan contact met ons op.

Aquaship content 09 november overzicht

Laat u verrassen door per schip Zuid-Holland te verkennen

→ onze schepen
Aquaship Yachtcharter

Lekdijk 293
2957CL Nieuw-Lekkerland

Thuishaven Streefkerk

Contact

Heeft u vragen? Bel of mail naar:

→ +31 (0) 621 564 032 → info@aquaship.nl